Tandvård i Helsingborg

Glada tänderDet finns totalt 85 tandläkare i Helsingborg enligt Tandläkare.se, varav de flesta är privata. De stora kedjorna Colosseum och Smile har båda kliniker mitt i centrala stan. Det är svårt att säga vilken som är billigast eller prisvärdast då priserna varierar från patient och behandlingsbehov. Däremot finns det alltid ett referenspris så att du kan jämföra kostnaderna för olika behandlingar. Men vi har även hört bra om Alberiuskliniken och tandläkare Kjell Marcusson.

Ett tips för dig som är ute efter billig tandvård och kan tänka dig att färdas lite längre, så kan det vara värt att bege sig till Malmö högskola. Där erbjuder de alla behandlingar för 50 procent av den normala tandvårdstaxan. Orsaken till detta är att behandlingarna på Malmö högskola utförs av studerande och inte än färdigskolade tandläkare och tandhygienister. Behandlingarna kan därför ta lite längre tid men utförs alltid under noggrann kontroll av en lärare.

Ett annat tips är att om du har en funktionsnedsättning eller ett omsorgsbehov och bor i Helsingborg eller i övriga Region Skåne kan du få ett så kallat tandvårdsintyg. Detta intyg innebär att en tandläkare istället kommer hem till dig för tandvård och att du kan få nödvändiga tandläkarbesök betalda av staten. Om du tror att du eller en anhörig till dig att rätt till detta intyg kan du kontakta din LSS-handläggare eller en sjuksköterska på hemtjänsten för mer hjälp och information kring detta.

Det går även att få ekonomiskt bidrag till tandvård om du inte har råd att gå till tandläkaren. Det ansåg Förvaltningsrätten i Malmö nyss efter att en privatperson i Ängelholm blivit nekad bidrag för tandvård av Socialnämnden. Mannen ansökte om att få ekonomiskt bistånd för att gå till en tandläkare i Ängelholm. I samma veva ansökte också mannen om ekonomiskt bistånd för hyra, uppehälle, hushållsel, läkarvård och läkemedel. Socialnämnden avslog dock denna ansökan. De ansåg att privatpersonen kunde få ersättning för allt förutom tandvård. Detta eftersom de ansåg att mannen skulle ha tänkt på sina besök hos tandläkaren för länge sedan med tanke på hans inkomster 2006-2008 och skulle då mycket tidigare ha kunnat löst sina tandproblem. Ängelholmaren överklagade dock beslutet och fick rätt av Förvaltningsrätten i Malmö. Han får nu kostnaderna för nödvändig tandvård betalt av staten, skriver Helsingborgs Dagblad.